Om Oss

Frihals, et lite mannskor fra Flekkerøy

Et mannskor fra Flekkerøy…, den har du kanskje hørt før! «Ut å fiske» osv… Joda, vi har noe å slekte på. Flekkerøyguttene, kjent land og strand rundt for solid og ekte vare, har på mange måter banet vei for at Flekkerøy har fostret et rikt sang-miljø, med utallige kor. Ikke minst mannskor. Mange av oss i Frihals har fedre i Flekkerøyguttene, og mange av oss har vært med i nå nedlagte Juniorguttene fra Flekkerøy. Miljøet på Flekkerøy har vært sterkt preget av vekkelser, noe som også helt klart skinner gjennom i budskapet vårt.

Frihals startet som en kvintett tidlig på 2000-tallet, og har etter hvert utviklet seg til et lite 4-stemmig mannskor, eller en mannsgruppe, om du vil. Vi ønsker å bære arven videre fra de som har gått foran oss, samtidig som vi ønsker å gjøre det på vår egen originale måte. For å lage vårt eget uttrykk og fornye den rike sang- og musikk tradisjonen vi står i, skriver vi mange av sangene våre selv.

Navnet vårt, Frihals, betyr «Frelst». Det henspeiler på slaven som er satt fri, blitt «frihalset». Derav fikk vi det gamle norske ordet «frialst», som etter hvert har gitt oss ordet «frelst».

De siste årene har vi i Frihals blitt ledet inn i et spennende engasjement for Norea Mediemisjon, og spesielt deres konsept, Troens Menn.

Frihals i Sanden Studio
Bak f.v: Roald Arnesen, Jon Audun Kleiveland, Jørgen Danielsen, Harald Nordhelle, Arild Knutsen, Aslak Andersen, Rune Olsen, Frode Kjellevik.

Foran f.v: Jostein Viste, Hans Egil Vaaga, Øyvind Norheim, Richard Tørressen, Jarle Vik, Hans Bendik Berge.

Litt «Funfacts» om oss mannfolka:

Arild Knutsen (1. Tenor)

Tømrer, en øygutt god som noen, selv om han tidlig på 2000-tallet flyttet til Høvåg. Arild er kjent som eldste sønn hos «Aksel i Røysa». Vokste opp sine første barneår i Paulen, men familien flyttet etter en liten stund bort til Aksels barndomshjem i Skåleviksgarden. På låven der bakte mor Aud og tante Erna de deiligste lefser og bakevarer. Arild har aldri sagt nei til en skillingsbolle eller to. Arild elsker innebandy og slapper av på pianokrakken der han lar fingrene løpe over tangentene. Arild hadde forresten glidd rett inn i Sølvguttene med sin klokkeklare stemme!

Harald Nordhelle (1. Tenor)

Harald sier selv at han jobber som kontorrotte hos KEAS. Har visst noe med økonomi, IT og administrasjon å gjøre. Sjefen kaller ham for en potet, da han kan brukes til alt. Harald har vokst opp i Vågsbygda eller Indre Flekkerøy som det også kalles. Da han ikke er fra Øya er Haralds opphav ukjent. Harald er bare helt fantastisk på piano og har derfor blitt en stor ressurs blant forsangerne på bedehuset etter at han flyttet til Øya. Harald er siste tilvekst i Frihals og er en stor berikelse. Må selvsagt jobbe litt med bydialekten, og snart huske at det heter «ikkje» og ikke «ikke».

Jon Kleiveland (1. Tenor + gitar)

Byggmester og det vi på øya kaller for en «randolk». Jon har vokst opp i Randesund, nærme Rona, men flyttet etter hvert ut til Øya. Jon sprer rundt seg med sitt smil og alltid gode humør. Han er uten tvil, kanskje den beste gitaristen på Flekkerøya. Han elsker cowboymusikk og skulle helst ridd ut på prærien ved solnedgang. Jons store musikalske forbilde er tidligere sambygding Bjøro Håland, tror vi… De fleste vintrene lar Jon gitaren ligge og pakker en arm eller to inn i fatle. Er det ingen i familien som kan kjøpe brodder til ham i julegave…?

Rune Olsen (2. Tenor)

Elektriker, teknisk tegner og Søndagsskolelærer. Sønn av altmuligmann Kurt Olsen. Rune er et oppkomme av gode, og la oss kalle det mer alternative idéer, til stor glede for hans gode venner. Rune er generelt god på alt av halsbrekkende øvelser – både på land og på hav. Ingenting skal være uprøvd, om det så er å stå på ett bein på møna på huset mitt på natta etc. etc. etc. Du skal forøvrig lete lenge etter en mer oppriktig og ivrig sjel på Øya enn Rune, det være seg i søndagsskole eller ungdomsarbeid. Rune er en mann å regne med!

Richard Tørressen (2. Tenor)

Møbelsnekker, Bibel-blogger og tidligere kristenrocker i bandet «Wake Up». Sønn av lokalhumorist Tørres Morris Tørressen. På humorsiden har Richard arvet ikke så rent lite fra sin far. Som fotballsupporter er Richard et funn. Hjernen bak den syngende «Rægestimen», som er kjent land og strand for sine sanger om Fløy. Han har komponert og synger på supportersangen «Fotball fra Amerika». Richard og Roald har også komponert «Team Tigers». På sin Youtube-kanal «Pr-Sjefen Rægestimen» finnes en rekke filmer der flere av medlemmene i Frihals i sine ungdomsdager fikk vist sine talenter som skuespillere. Når det kommer til Bibelrelaterte spørsmål og temaer, er Richard over snittet engasjert. Han driver bloggen «bibelogtro.com».

Roald Arnesen (2. Tenor + bassgitar)

Elektriker og musiker. Sønn av fisker og predikant Arne Arnesen, som på Flekkerøya er kjent som sønn til John hos søster Åse. Roald er hjernen og den store drivkraften bak Frihals. Han er utrolig musikalsk (nesten for mye av det gode) og en stor sangskriver. I sin barndom/ungdom var han kjent som mester i «håndbakk» og for sine utallige skader grunnet dumdristighet. Roald har et stort hjerte og brenner for å dele evangeliet, noe lokalmiljøet og ikke minst den lidende kirke i utlandet har nytt godt av! Kjent for å invitere folk hjem til seg på temakvelder, mannssamlinger osv.

Frode Kjellevik (Baryton)

Bilmekaniker og administrativ leder av Frihals. Frode er mannen du må ringe for å booke opptredener. Frode er sønn til Terje i Kjellevika. Som sin far fikser han det meste når det gjelder «alt som kan svive». Frode bor i huset til sine besteforeldre Torvald og Frida i Greivåsen og nabo til Hans Egil. Frode gikk på Fjellhaug Bibelskole i sin ungdom sammen med Rune og Richard. Målet til Frode var å finne seg ei skikkelig «sambandskjerring» på skolen, men lyktes ikke. Men Frode er ikke typen som gir opp så lett. Året etter ble det hyppige turer til Oslo for å sjekke ut det nye kullet, og jammen kom han ikke hjem med ei fra Oppdal!

Øystein Ruud (Baryton)

Øystein Ruud er siste tilvekst i Frihals. Han var den første til å introdusere oss for den nye KI-teknologien da han lot den kunstige intelligensen Chat GPT holde andakten på en av våre øvelser. (Anbefales forøvrig ikke). Derfor tenkte vi det var på sin plass å la beskrivelsen av ham være KI-generert:

Øystein Ruud, svigersønn av Odd i Myra, er vår ferskeste baryton i Frihals. Han kombinerer ikke bare toner med sin gode stemme, men bringer også med seg teologi og klokskap inn i gruppa. Øystein er utdannet teolog fra Fjellhaug, men han har visdommen i blodet; der renner mest sannsynlig en åre direkte ned fra hans anerkjente bestefar, forfatter og prest Erling Ruud.

Øystein er rektor på Hald internasjonale skole, har vært misjonær i Japan, og dermed er han den som fletter sammen kulturer og toner på en unik måte. I Frihals har vi altså ikke bare fått en solid baryton, men en vismann som på sitt beste kan få både teologi, språk og musikk til å harmonere.

Øyvind Norheim (Bass)

En av Øyas mange byggmestre og sønn til Helge og Reidun. Alle har trodd at han er yngstemann i gruppen, ham selv inkludert, og han har nytt godt av de godene det innebærer. Sjokket ble stort da det nylig ble avdekket at minsten faktisk er en lyngdøl! Øyvind er et oppkomme av vittige kommentarer og sprer positivitet rundt seg med sitt vinnende vesen og blonde ytre. Han kommer fra en typisk «sambandsfamilie», som vi kaller det på Øya, når ungeflokken passerer 4 stk. og vel så det. Stor familie betyr sikker inntekt i uoverskuelig fremtid, da man kan livnære seg på slekta som til stadighet trenger nybygg, tilbygg etc.

Jørgen Danielsen (Bass)

Mekaniker, sveiser, altmuligmann og et typisk «Ja-menneske». Jørgen og faren Dag Gunnar kan absolutt alt som du blir svart på fingrene av. Han vil helst holde på med ting som får deg til å se ut som en gruvearbeider fra Sibir, men i det siste har han begynt å «knote» med sine venners knuste mobiltelefoner. Jørgen er mannen du vil ha med deg på første prøvetur med din nye brukte båt! Det Jørgen ikke kan fikse er det bare å brenne eller lempe på vann. Jørgen har kontrollen på alt det tekniske i Frihals og lærer oss på hver eneste øvelse hvordan man kveiler en mikrofonkabel. Jørgen har en dyp bass og fungerer som sanggruppens subwoofer!

Jostein Viste (Bass)

Kunderådgiver i Posten og Bring og for å si det rett ut muligens den mest nerdete i Frihals. Han har vokst opp i byen, og det er nok grunnen til hans merkelige hobbyer som blant annet er gamle bøker, blader etc. Han er også hobbyornitolog og Josteins verden stopper helt opp hver gang han hører et «kvirrevirrevipp»! Han er eldstemann og har sitt opphav fra eldgamle tider. Vi andre reiser oss for ham på bussen o.l. Jostein er nå bosatt på Øya. Moren Gunhild er ei ekte Flekkerøyjente og hans far John var den første som laget ei nettside om Flekkerøya. Flekkerøy menighet nyter godt av Josteins dype forsangerrøst!